Parlementariërs wereldwijd steunen ecocidewetgeving

Resolutie vrijwel unaniem aangenomen op mondiale bijeenkomst van parlementen.

Vandaag heeft de Interparlementaire Unie (IPU), die 179 parlementen over de hele wereld vertegenwoordigt, een resolutie aangenomen waarin alle "IPU-lidstaten worden opgeroepen het strafrecht te versterken teneinde wijdverbreide, langdurige en ernstige schade aan het milieu te voorkomen en te bestraffen, ongeacht of deze wordt veroorzaakt in vredestijd of in tijden van oorlog, en om de mogelijkheid te onderzoeken om de misdaad van ecocide te erkennen om de dreigingen en conflicten te voorkomen die het gevolg zijn van klimaatgerelateerde rampen." (punt 31). Alle landen steunden de ecocide-clausule behalve India, Nicaragua en Turkije.

Samuel Cogolati, voorzitter van de Belgische delegatie achter dit historische voorstel, sprak ondubbelzinnig: “Het is de eerste keer dat er zo'n brede internationale consensus ontstaat over de erkenning van ecocide als een misdaad. We hebben het tij mee. De politiek is er klaar voor. "

Deze resolutie volgt op de goedkeuring vorige week van twee belangrijke rapporten in het Europees Parlement die voorstellen bevatten over ecocide: een waarin de lidstaten worden opgeroepen om ecocide als een internationale misdaad te erkennen en een tweede waarin de Europese Commissie wordt opgeroepen om de relevantie van ecocide voor het EU-recht te bestuderen.

Amper een jaar geleden was ecocide als concept in België nagenoeg onbekend, maar nu loopt het land voorop in de groeiende beweging om de grootschalige vernietiging van de natuur als een ernstig misdrijf te erkennen. Een parlementaire motie in juni 2020, toezeggingen van de regering in september en een krachtige verklaring voor het Internationaal Strafhof in december hebben van België een belangrijke stem gemaakt in deze snelgroeiende beweging om ecocide te voorkomen door middel van het strafrecht. Met deze stemming in de Interparlementaire Unie heeft België de discussie over ecocide als internationale misdaad naar een mondiaal niveau getild.