Zet de strafbaarstelling van ecocide op de agenda bij jouw gemeente !

 
 

…en verzoek jouw gemeente om het manifest van Stop Ecocide NL te ondertekenen.

Stop Ecocide heeft als missie om van ecocide een misdaad te maken, waardoor individuele strafrechtelijke verantwoordelijkheid ontstaat. De route die we volgen is het wijzigen van het Statuut van Rome van het Internationaal Strafhof (ICC), het enige wereldwijde mechanisme dat rechtstreeks toegang heeft tot de bestaande strafrechtsystemen van 123 lidstaten. Op het moment dat een wijziging van het Statuut wordt voorgelegd willen wij dat Nederland voor de wijziging stemt.   

Draagvlak 

Het draagvlak vanuit de samenleving voor ecocidewetgeving wordt zichtbaar door de hoeveelheid Aardebeschermers, de ondertekenaars van de internationale petitie en het aantal ondertekenaars van ons Manifest.

Het Manifest is een oproep aan de Nederlandse regering om zich in te zetten voor ecocidewetgeving op Internationaal, Europees en nationaal niveau. Deze oproep kan worden ondersteund door alle organisaties (NGO’s, stichtingen, verenigingen en burgerbewegingen), bedrijven, politieke partijen en lokale overheden.   

Deze oproep staat los van aansprakelijkheidsstelling voor ecocide. Ecocide plegen valt onder de strafwet.  

Ecocide gaat over handelen of nalaten dat leidt tot de meest ernstige vormen van milieuschade, waarvan de pleger wist of had moeten weten dat zijn gedraging zou kunnen leiden tot ernstige milieuschade. Je kunt dus niet 'per ongeluk' ecocide plegen.  

Niet elke milieuschade voldoet gezien de aard, ernst en omvang aan de definitie van ecocide.  

Het misdrijf ecocide kan gepleegd worden door zowel natuurlijke personen (mensen) als rechtspersonen (bedrijven). Ernstige en wijdverbreide dan wel ernstige en langdurige of onomkeerbare milieuschade wordt in veel gevallen veroorzaakt door bedrijven. Indien een strafbaar feit wordt begaan door een rechtspersoon kan een sanctie worden opgelegd aan hen die tot het feit opdracht hebben gegeven, alsmede aan hen die feitelijk leiding hebben gegeven aan de verboden gedraging.  

Het gebruik maken van goederen of diensten die onderdeel uitmaken van een milieuschadelijke keten - zoals fast fashion, de olie- of gasindustrie, de productie van niet-duurzame verpakking of de luchtvaartindustrie - leidt voor de eindgebruiker niet tot mogelijke strafbaarheid vanwege ecocide. Ecocidewetgeving is niet gericht op de eindgebruikers maar op (de leidinggevenden van) grote bedrijven die aan het begin van een vervuilende keten staan en de (rechts)personen die (in)directe invloed hebben op milieuschadelijk beleid. De strafbaarstelling van ecocide is gericht op de (rechts)personen die de grootste verantwoordelijkheid dragen in een productieketen, namelijk producenten en leveranciers. Ecocidewetgeving vormt dan ook een leidraad voor duurzaam ondernemen en investeren.    

De gemeente als Aardebeschermer  

Gemeenten hebben verschillende klimaatopgaven, en dienen zorg te dragen voor een gezonde leefomgeving, het klimaat en het behoud van biodiversiteit. Gemeenten spelen een belangrijke rol in de energietransitie. Om de doelen van de energietransitie te behalen is het van belang dat deze transitie ecocide-vrij plaatsvindt. Meer info: Teken Bottom Line! petitie  

Om aan de verschillende taken te kunnen voldoen hebben gemeenten passende en ondersteunende wetgeving nodig. Het strafbaar stellen van ecocide zal veroorzakers van ernstige milieuschade afschrikken en ecocide helpen voorkomen.  Ecocidewetgeving geeft duidelijkheid en transparantie waardoor de keuze voor en investering in duurzame projecten toegankelijker wordt.  

Door ecocidewetgeving te ondersteunen laat u als gemeente zien dat u de gezondheid van huidige en toekomstige inwoners een prioriteit vindt. U laat zien dat u de klimaatopgaven en zorg voor biodiversiteit, dier en milieu serieus neemt.  

 

Utrecht ondertekende op 6 maart 2024 als eerste grote gemeente ons Manifest.

In november 2023 werd het Nederlandse Wetsvoorstel Strafbaarstelling Ecocide ingediend waarover het nieuwe kabinet zal gaan stemmen.

Voor inwoners  

Bewustzijn over ecocide is de eerste stap. Als inwoner verwacht jij dat de gemeente zich zal inzetten voor een gezonde en toekomstbestendige leefomgeving. Daarvoor is het vereist dat ecocide als misdaad erkend wordt. Jij kunt de gemeente erop wijzen dat zij kan bijdragen aan het realiseren van een ecocidewetgeving. 

Inspreken 

In veel gemeenten hebben burgers spreekrecht in commissie- en raadsvergaderingen.  Tijdens een raadsvergadering kan er ingesproken worden over onderwerpen, die op de agenda staan. Tijdens een commissievergadering kan er ook ingesproken worden over vrije onderwerpen die niet op de agenda staan en die je onder de aandacht van de commissieleden wilt brengen.  

Burgerinitiatief 

Daarnaast is het in de meeste gemeenten mogelijk om als inwoners een burgerinitiatief in te dienen. Hiermee plaats je een onderwerp of voorstel op de agenda van de gemeenteraad. De raad is vervolgens verplicht dit onderwerp te bespreken. Een burgerinitiatief is meestal aan een aantal spelregels gebonden. Vaak dient de indiener namen op te geven van andere inwoners die het verzoek ondersteunen. Hoeveel handtekening een burgerinitiatief nodig heeft om behandeld te worden in de raad verschilt per gemeente.   

Contact maken 

Je kunt als inwoner ook beginnen met het in contact treden met de gemeente via brief of e-mail. Je kunt met jouw bericht de wethouder verantwoordelijk voor 'duurzaamheid' en de wethouder verantwoordelijk voor 'gezondheid' informeren over het belang van ecocidewetgeving en de kansen voor de gemeente zich in te zetten voor deze belangrijke missie.   

Voor vragen over hoe je de gemeenteraad het beste kunt benaderen kun je contact opnemen met de griffie van jouw gemeente.  

Voordat je contact opneemt met jouw gemeente raden we je aan om eerst met Tanja Beentjes te spreken via tanja@stopecocide.nl. Zij kan je meer informatie geven of er al iets loopt en/of met je sparren over hoe je jouw gemeente het beste kunt benaderen.