MEER INFORMATIE

(Voor Aardebeschermers met gewetensbezwaren)

banner-rebel+without+borders.jpg

Aardebeschermers met gewetensbezwaren kunnen zich beroepen op de vrijheid van geweten, een universeel mensenrecht (Artikel 9 EVRM, Artikel 18 UVRM). Je kan je in een rechtszaak op dit recht beroepen, om je verdediging aan te vullen en om aan te tonen dat je handelt om schade te voorkomen, in plaats van dat je deze veroorzaakt. Onthoud dat je in de ogen van de rechter al een heel ander soort gedaagde bent dan ze normaliter zien.

Hieronder vind je een samenvatting met de belangrijkste punten. Zorg ervoor dat je je aangemeld hebt als Aardebeschermer voordat je vreedzaam een directe actie onderneemt.


AARDEBESCHERMERS MET GEWETENSBEZWAREN- de aanpak

Essentiële informatie:

Ten eerste, en dit is het belangrijkste, moet elke directe actie geweldloos zijn. Dat wil zeggen: deze mag een ander persoon geen schade berokkenen. Het is onmogelijk om een moreel beroep op het geweten te doen, als je anderen schade toebrengt .

Wees je er ook bewust van dat deze aanpak niet kan voorkomen dat je gearresteerd wordt, en dat het ook geen garantie geeft op vrijspraak. 

Wel geeft het je de mogelijkheid om je activisme ‘mee te nemen’ naar de rechtszaal, en dit zal bijdragen aan het veranderen van de maatschappelijke perceptie - en vooral de visie van het rechtssysteem – op iedereen die wereldwijd opstaat voor het beschermen van de Aarde.

Als je ervoor kiest om jezelf in een positie te brengen waarin je gearresteerd kan worden, om zo je gewetensbezwaren tegen het vernietigen van de Aarde onder de aandacht te brengen, dan zijn hier een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden.  

Bij arrestatie:

Maak duidelijk dat je actie onderneemt als Aardebeschermer met gewetensbezwaren. Je kan vragen/eisen dat de agent die je arresteert dit noteert. Het is verstandig om je eigen exemplaar van het Aardebeschermers Trust Document bij je te hebben als bewijs. Hiermee geef je simpelweg de reden van je handelen aan– je bekent hiermee niet dat je iets strafbaars hebt gedaan. (Immers, je gelooft niet dat je handelen onwettig is.)

Een pleidooi indienen:

Het pleidooi als Aardebeschermer met gewetensbezwaren is, om voor de hand liggende redenen, sterker als je ‘Niet schuldig’ pleit. - Het hele idee is dat het beschermen van de Aarde NIET onwettig is. Het kan zijn dat de Officier van Justitie je een transactievoorstel doet. Dit is een aanbod om strafvervolging te voorkomen door bijvoorbeeld een taakstraf te verrichten of door schade te vergoeden die tijdens de directe actie is veroorzaakt. Het is een alternatief voor vervolging, waardoor je wel een aantekening op je strafblad krijgt, maar een rechtszaak vermijdt.

IMG_7418.jpg

Als je het transactievoorstel accepteert, accepteer je automatisch dat je een strafbaar feit hebt begaan, al is het een kleine.

Als je het standpunt inneemt dat je geen overtreder bent, maar Aardebeschermer met gewetensbezwaren, dan is je positie meer coherent en logisch als je het transactievoorstel afwijst. Dit is echter altijd je eigen keuze; je kunt zo je eigen redenen hebben om het wel te accepteren.

In de rechtszaal:

  1. Geef de rechter een reden om naar je te luisteren: leg uit waarom je vanuit je geweten handelde, inclusief wat jou als persoon beweegt en welke zaken in je leven je hiertoe gebracht hebben. Hierdoor kan je niet worden weggezet als ‘oproerkraaier’ of iemand die maar protesteert om het protesteren.

  2. Onderbouw elk punt dat je maakt (bv. ‘de klimaatcrisis verergert’ of ‘fracking vervuilt lucht en water’) met primair bewijs (bv. met wetenschappelijke of overheidsrapporten; niet met media artikelen of opiniestukken).

    Voer het Aardebeschermers Trust Document op als primair bewijs voor waarom je een Aardebeschermer met gewetensbezwaren bent – het bevat de overtuigingsverklaring dat ecocide een misdaad zou moeten zijn, en dat je een donatie hebt gedaan aan het Trustfonds, hetgeen aantoont dat je bereid bent te handelen op basis van je diepste overtuigingen, en dat deze niet triviaal zijn.

    NB. Er is jurisprudentie (rechtspraak) die ondersteunt dat de klimaatnoodtoestand directe acties (als vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid) kan rechtvaardigen. Burgerlijke ongehoorzaamheid,  begaan vanuit de gewetensvolle overtuiging dat klimaatverandering een noodtoestand vormt, is dan een juridische rechtvaardigingsgrond (namelijk een vorm van “overmacht als noodtoestand”) die het strafbare karakter van de actie wegneemt (het ontbreekt dan aan zogeheten “materiële wederrechtelijkheid”). De klimaatnoodtoestand veroorzaakt in de gewetensbezwaarde Aardebeschermer dan een ‘onweerstaanbare drang’ en een gevoelde ‘maatschappelijke plicht’ om middels directe acties zijn/haar overtuiging in grote kring kenbaar te maken dat er opgestaan moet worden tegen de vernietiging van de Aarde. Wil je meer informatie over deze jurisprudentie, neem dan contact met ons op.

  3. Hou het simpel: lever primair bewijs van a) ernstige schade, b) kennis van de overheid hierover en c) tekort schieten in de zorgplicht om het klimaat te beschermen. Bijvoorbeeld: Onomkeerbare klimaatverandering is onvermijdelijk als er geen drastische vermindering van C02-uitstoot komt (IPCC 1.5 Rapport); de overheid heeft kennis van de gevaren van klimaatverandering (Klimaatverdrag van Parijs 2016); maar is nalatig in de bescherming tegen klimaatverandering (inconsequent beleid, fracking, subsidie op fossiele brandstoffen etc).

    In de Urgenda-zaak is dit bewijs onomwonden vastgesteld en bekrachtigd in het oordeel van de hoogste rechter van ons land: de Hoge Raad. De uitspraak van de rechter dat de overheid tekortschiet in het voeren van adequaat klimaatbeleid, dat deze nalatigheid leidt tot schending van mensenrechten en een gevaarlijke situatie oplevert, heeft daardoor “precedentwerking” ofwel autoriteit gekregen: je kunt je erop beroepen voor de rechter om je betoog te ondersteunen dat de overheid een zorgplicht heeft om de CO2-uitstoot te verminderen. 

    In de 20e eeuw beriepen gewetensbezwaarden zich met succes op de vrijheid van geweten. Aardebeschermers met gewetensbezwaren kunnen hetzelfde doen.


Changing the Rules–De Aarde beschermen is niet illegaal.

Jojo Mehta, medeoprichter van de Stop Ecocide campagne, in gesprek met Paul Powlesland, oprichter van Lawyers for Nature (Augustus 2020, met vraag en antwoord gefaciliteerd door Alex Jelly van XR Islington).

Geweldloze directe actie om de natuur te beschermen wordt gecriminaliseerd, terwijl het bedrijven is toegestaan om volledige ecosystemen te vernietigen en klimaatverandering te verergeren. Dit is de wereld op zijn kop.

Als Aardebeschermers met gewetensbezwaren hebben activisten het vermogen om het verhaal om te draaien en het internationaal strafrecht te helpen sturen in een richting die de toekomst van het leven op Aarde veiligstelt.

Deze webinar legt uit hoe dit werkt – zowel in algemene zin, als refererend aan het Engelse rechtssysteem in zijn huidige vorm.

NB: deze Engelse video is niet ondertiteld.